lys - elektroskopet og Einsteins bevis


Elektroskopet og Einsteins bevis

James Clerk Maxwell (1831 - 1879) var en skotsk matematiker og fysiker. Han er mest kendt for fire ligninger, som er kendt under navnet Maxwelles ligninger eller Maxwells fire love. Det er fire ligninger, der tilsammen beskriver elektromagnetismen. De beskriver sammenhængen mellem de magnetiske og elektriske felter og elektrisk strøm. Ud fra ligningerne kunne han bevise, at lys og varmestråling er elektromagnetiske bølger.
I 1905 beviste Einstein at lys er partikler kaldet fotoner. Siden har man talt om partikel - bølge dualiteten. Det betyder, at hvis vi undersøger lys ud fra, at det er en partikel, så viser alle forsøg, at det er det. Hvis vi undersøger lys ud fra, at det er en bølge, så er det det. Den nyeste forskning viser, at det kan være begge dele på en gang.
I 1905 forklarede Einstein den fotoelektriske effekt ud fra ideen om, at lys var partikler. Det fik han Nobelprisen i fysik for.
Hvis lys er partikler, og disse partikler rammer andre partikler, opstår der en elektrisk effekt. For at vise denne elektriske effekt brugte Einstein et elektroskop. Det er et apparat, der kan vise, om en genstand er elektrisk ladet eller ikke.

Du skal i dette forsøg lave et elektroskop. Du skal selvfølgelig også se, at den virker. 






Download aktiviteten her: Lys - elektroskopet og Einsteins bevis

Kommentarer