Tyngdekraften - hvorfor falder æblet nedad



Forsøget indgår i en serie, jeg lavede, hvor jeg ønskede, at mine elever skulle lave nogle historisk vigtige  forsøg. Dette er et af dem. Teksten herunder er er del af et oplæg.




I 1589 fortælles det, at Galileo Galilei smed to kugler med forskellig størrelse ud fra det skæve tårn i Pisa. De to kugler ramte jorden præcist på samme tid. Han ville modbevise Aristoteles 1000 årige gamle teori om, at en stor kugle falder hurtigere end en lille kugle.


En meget kendt historie fortæller, at Newton sad under et æbletræ, da et æble faldt ned i hovedet på ham. Hvis du sad under træet sammen med ham, ville du nok have grinet, da han stillede spørgsmålet: Hvorfor falder æblet nedad?
Du synes sikkert, det er et dumt spørgsmål, alle ved, at ting falder ned. Men hvorfor?
Han tænkte, og fandt ud af, at det var fordi, jorden trak i det. Den kraft, som jorden trækker i alt med, kalder vi for tyngdekraft.
Tyngdekraften er en af de fire naturkræfter. Det er den svageste kraft der findes, men den, der rækker længst. Tænk på solens tyngdekraft, der holder jorden fast i sin bane, eller de store klippeblokke i Ohrt-skyen, det yderste af vores solsystem. Så langt ude, at hvis vi fløj i det hurtigste rumskib, ville vi bruge 10.000 år på at komme derud. Solens tyngdekraft holder også de store klippeblokke i Ohrt-skyen fast. 





Download aktiviteten her: Hvorfor falder æblet nedad?

Kommentarer