Atomet - de Brownske bevægelser

Alt er opbygget af atomer. Alt det du kan se omkring dig, fra den fjerneste planet i universet til det mindste støvfnug under din seng, består af atomer.
Historien om, hvordan man kom frem til, at atomet måtte eksistere, er fyldt med glæder og tragedier, som f.eks. fysikeren Boltzmann, der endte med at begå selvmord i 1906. Han var blevet udstødt af forskermiljøet, fordi han påstod, at stof ikke kunne deles i det uendelige, men at der var en mindste-del, der ikke kunne deles. Denne mindste-del måtte være atomet. Det tragiske bestod også i, at året før selvmordet, havde en ung forsker udgivet et papir, der én gang for alle slog fast, at atomet eksisterede. Manden hed Albert Einstein. Det Einstein brugte som bevis var allerede blevet opdaget og beskrevet i 1827 af en skotsk botaniker, der hed Robert Brown. Han havde drysset nogle pollenkorn ud over noget vand for at undersøge dem under et mikroskop. Han så, at pollenkornene ligesom dansede omkring. Han beskrev sin opdagelse, men den blev hurtigt glemt, for hvad interessant kunne der være i pollenkorn, der dansede omkring.
Næsten 80 år efter hev Einstein opdagelsen frem af glemmebogen. Einstein havde en idé om bevægelserne, og forstod hurtigt, at årsagen til at pollenkornene bevægede sig skyldtes atomer. Hans argument var, at bevægelserne skyldtes, at der var noget, der skubbede til dem. Einstein sagde, at vandet bestod af atomlignende partikler, som selv bevægede sig, og derfor stødte ind i pollenkornene. Hvis der ikke fandtes atomer, ville pollenkornene ligge stille. Einstein beviste, at "de Brownske bevægelser" betød, at atomet eksisterede. Med beviset fulgte også nogle matematiske formler, der kunne beregne atomets størrelse til en tiendedel af en milliontedel af en millimeter. Til sammenligning er et menneskehår en million atomer bredt.



I denne aktivitet skal du selv se "de Brownske bevægelser" og blive overbevist om, at atomet eksisterer.



Download aktiviteten her: Atomet - de Brownske bevægelser

Kommentarer