Barometer - lav dit eget

Barometer - lav dit eget barometer

Før 1643 vidste man ikke, at det er luftens vægt, der er årsag til lufttrykket.
I 1640 opdagede Galileo Galilei, at en sugepumpe ikke kunne suge vand højere end 10 meter. Han forklarede det med, at naturen havde en skræk for tomme rum. Hans elev Evangelista Torricelli lavede i 1643 et eksperiment, hvor han tog et 1 m langt glasrør, og fyldte det med kviksølv. Den ene ende var proppet til. Han holdt en finger for åbningen, vendte røret om, og kom den åbne ende ned i et kar med kviksølv. Kviksølvet sank ned til 76 cm.  Torricelli konkluderede, at det var luftens vægt, der trykkede kviksølvet op i glasrøret.
1648 lavede Florin Perrier et forsøg, der bekræftede Torricelli forsøg. Han tog op på toppen af bjerget Pyu-De-Dome. Det viste sig, at kviksølvet kun blev trykket op til en højde i glasrøret, der var 8 cm mindre end ved foden af bjerget.
Hermed var det bevist, at det er luftens vægt, der er årsagen til lufttrykket.
Torricelli lagde mærke til, at kviksølvsøjlen ændrede sig i takt med vejret. Var søjlen stor, var vejret godt, og når søjlen var lille, var vejret dårligt, blæsende og regnfuldt. I Danmark blev opfindelsen kaldet "vejrglas".

Luftens tryk/vægt måles tit i  enheden millibar (mb) eller millimeter kviksølv (mm Hg). I dag bruges også enheden hektopascal (hPa).
Normalt er lufttrykket ved havoverfladen 1013,3 mb =760 mm Hg = 1013,3 hPa.
Er trykket mindre, har vi lavtryk. Hvis det er højere, har vi højtryk.

Du skal i denne aktivitet lave dit eget barometer, så du selv kan se lufttrykket ændre sig, og på den måde kunne forudsige vejret.  


Hent aktiviteten her: Lav dit eget barometer

Kommentarer