Faradays motor


Elektromagnetisme

Faradays motor

Michael Faraday (1791 - 1867) var en britisk fysiker og kemiker, der gjorde afgørende opdagelser inden for elektromagnetismen. Da han var 14 år, blev han ansat som lærling hos en bogbinder. Han havde stor interesse inden for naturvidenskaben, og blev senere ansat som assistent ved datidens største videnskabsmand, Humphry Davy.
Faradays største indsats skete i 1821 inden for elektricitet. Danskeren Hans Christian Ørsted havde lige opdaget elektromagnetismen. Faraday byggede et apparat der, som han sagde, kunne frembringe elektromagnetisk rotation. Verdens første motor. Hans arbejde blev senere bevist matematisk af vennen James Clark Maxwell (1831 - 1879).
Blandt Maxwelles vigtigste resultater er Maxwelles ligninger, som var grundlæggende for beskrivelsen af elektromagnetismen. Med ligningerne kunne Maxwelle forudsige, at elektromagnetiske bølger bevæger sig med lysets hastighed, og at lys er elektromagnetiske bølger.
I 1931 sagde Einstein om Maxwells arbejder - "det dybeste og mest frugtbare fysikken har oplevet siden Newton.
Faradays og Maxwelles opdagelser og det de førte med sig, har haft stor indvirkning på den verden, vi kender i dag med computer, mobil og elektrisk lys på værelset, køleskab i køkkenet og meget andet.


I denne aktivitet skal du genskabe verdens første motor.



Download aktiviteten her: Faradays motor

Kommentarer