Geotermisk energi - Darcys lov


Geotermisk energi

Darcys lov

Geotermisk energi/varme er en vedvarende energikilde, der går ud på at udnytte den varme, der er i undergrunden. Varmen stammer fra jordens indre, hvor temperaturen er omkring 5500 oC, og fra det radioaktive henfald af grundstoffer, der foregår i jordens indre og i skorpen.
Nogle steder i verden er det nemt at udnytte denne energi, fordi varmen er tæt på jordens overflade, som  i vulkanske områder. I Danmark er vi ikke så heldige. Her ligger de varme lag dybt nede i undergrunden. Temperaturen i den danske undergrund er for lav til, at man kan bruge den geotermiske energi til at producere energi. Men den er varm nok til at producere fjernvarme.

Temperaturen i den danske undergrund stiger med ca. 30 oC, for hver kilometer man borer ned. Samtidig skal man bore, hvor der er vandførende lag (sandsten) i undergrunden, så det varme vand man pumper op, hele tiden bliver erstattet af nyt varmt vand.
Mange steder i Danmark har vi disse vandførende lag, men man skal bore dybt. Vil man bore ned, hvor vandet er varmt nok, skal der tit bores ned til 3000 meters dybde. Her er vandet så varmt, at det nemt kan bruges i fjernvarme-systemet i de større byer.


En typisk boredybde i Danmark er ca. 1000 m. Her er temperaturen dog meget lavere, og man udvinder derfor energien i varmevekslere.

De geotermiske ressourcer i Danmark er meget store. Siden 1970'erne har man kortlagt, hvor, og hvor store de enkelte områder er, og hvor meget energi man kan udvinde.
I 2010 kom Klima- og energiministeriet med en redegørelse, hvor de vurderede, at den geotermiske energi ville kunne dække ca. 17 % af vores varmeforbrug i Danmark.



Der er tre geotermiske anlæg i Danmark. De ligger i Thisted, Sønderborg og på Amager ved København.

Når man vil anlægge et geotermisk anlæg, er der nogle forhold man skal være opmærksomme på. Det handler denne aktivitet om - Darceys lov.

Download aktiviteten her: Geotermisk energi - Darcys lov

Kommentarer