Vand - grundvand

Vand

Grundvand - Undersøg undergrunden, hvor dit vandværk henter dit drikkevand

Vandets kredsløb er verdens ældste genbrugssystem, og sammen med luft er de to vigtigste transportsystemer i naturen. Vand i skyerne udskiftes ca. 40 gange på et år. Vandet i floder og vandløb udskiftes ca. 20 gange, mens vores grundvand kan være mellem 20 og 1000 år om en udskiftning. Alderen på det vand, vi pumper op i Danmark, er gennemsnitlig mellem 5 og 50 år, men undersøgelser har vist, at grundvandet nogle steder stammer fra sidste istid for mere end 10 000 år siden. Årsagen til de forskellige aldre er, at grundvandet ligger i lag med det ældste vand nederst. Hvis man pumper fra de øverste lag, er vandet ungt, og hvis man pumper fra de nederste lag, er vandet ældre.
Vandet i jorden består af jordvand og grundvand. Jordvand er det vand, der er over grundvandsspejlet, mens grundvand er det vand, der er under grundvandsspejlet. Grundvandsspejlet er det sted, hvor trykket fra vandet er lig med trykket fra atmosfæren. Det svarer til vandstanden i en brønd.

Vandforsyningen i Danmark er baseret på oppumpning af grundvand. Dog bruger enkelte storbyer som København i perioder overfladevand fra nogle store sjællandske søer. Det er ikke alle steder, der er lige gode at pumpe vand op fra. Det kommer an på jordlagene. Det er afgørende, at der er vand nok, og at vandet kan strømme hen til pumpen hurtigt nok. Derfor er det vigtigt at kende områdets geologiske forhold, så man ikke forsøger at pumpe vand fra et tæt lerlag, hvor der stort set ikke strømmer vand til, men vælger et sandlag, hvor vandet har let ved at strømme til.  
I Danmarks miljøportal ligger der en offentlig tilgængelig database med grundvands-, drikkevands-, råstof-, miljø- og geotekniske data. Databasen indeholder informationer om 35 000 vandindvindingsanlæg (vandværker, private brønde mm.), med oplysninger om blandt andet oppumpede vandmængder og undergrundens opbygning.
Følg linket. Vælg "boringer og anlæg" og "vandindvindingsanlæg", og klik dig ind til dit vandværk. Klik på linket.
 Du får nu alle data om dit vandværk, samt boringsrapporter, der giver et grafisk billede af den geologiske lag-opbygning i boringen.


Du skal i denne aktivitet lave en model af undergrunden, hvor dit vandværk henter dit drikkevand.
Du skal også lave en model af en anden boring, der geografisk ligger et andet sted i landet. Kommer du fra øst-danmark, så lav yderligere en model af undergrunden fra vest-danmark. Du skal sammenligne de to modeller, og bedømme hvilken geologisk profil, der er mest sårbar over for forurening. Du skal også bedømme, fra hvilket lag og dybde, det er bedst at pumpe vand op fra





Download aktiviteten her: Vand - grundvand

Kommentarer