Vejr og klima - drivhuseffekten (1)

Vejr og klima

Drivhus-effekten (1)

I alle forsøg, hvor du skal lave kemiske reaktioner, SKAL du bruge BESKYTTELSESBRILLER OG FORKLÆDE.
Gennemsnits-temperaturen på vores jord er 15 oC. I Danmark er den lidt lavere, fordi vi ligger langt mod nord. Danmarks gennemsnitstemperatur er 7,7 oC. Som du kan se af nedenstående grafik fra DMI, er temperaturen i Danmark steget med 1,5 oC siden 1870.
Klimaforskere tror, at det specielt skyldes vores høje udledning af CO2. Det meste CO2 i atmosfæren ligger i ca. 40-50 km højde som en dyne. CO2 holder på varmen, og var der ikke et lag af CO2 og andre drivhus-gasser, ville jorden være ca. 33 oC koldere.
Drivhus-gasserne lader solens kortbølgede stråler trænge igennem. Når de rammer jorden, bliver de lavet om til kortbølgede stråler og varme. Drivhus- gasserne har en tendens til at holde på de kortbølgede stråler, så temperaturen stiger. Præcis hvad der sker i et drivhus. Her er det drivhus-glasset, der spærrer varmen inde.
Så vi ville ikke overleve, hvis ikke der var drivhusgasser, men forskerne slår alarm, fordi gennemsnitstemperaturen på jorden stiger. "Dynen er blevet for godt polstret". 


Du skal i dette forsøg undersøge, om der er en sammenhæng mellem CO2  i atmosfæren og temperaturen. 

Følg også processen efter, at du har slukket for en eventuel lampe. Hvilken flaske afkøles langsomst


Download forsøget her: Drivhuseffekten (1)

Kommentarer