Vejr og klima - drivhuseffekten (2)

Vejr og klima

Drivhus-effekten (2)

I alle forsøg hvor du skal lave kemiske reaktioner, SKAL du bruge BESKYTTELSESBRILLER OG FORKLÆDE.
Gennemsnits-temperaturen på vores jord er 15 oC. I Danmark er den lidt lavere, fordi vi ligger langt mod nord. Danmarks gennemsnitstemperatur er 7,7 oC. Som du kan se af nedenstående grafik fra DMI, er temperaturen i Danmark steget med 1,5 oC siden 1870 (se selve forsøgsteksten).
Klimaforskere tror, at det specielt skyldes vores høje udledning af CO2. Det meste CO2 i atmosfæren ligger i ca. 40-50 km højde som en dyne. CO2 holder på varmen, og var der ikke et lag af CO2 og andre drivhus-gasser, ville jorden være ca. 33 oC koldere.
Drivhus-gasserne lader solens kortbølgede stråler trænge igennem. Når de rammer jorden, bliver de lavet om til kortbølgede stråler og varme. Drivhus- gasserne har en tendens til at holde på de kortbølgede stråler, så temperaturen stiger. Præcis hvad der sker i et drivhus. Her er det drivhus-glasset, der spærrer varmen inde.
Så vi ville ikke overleve, hvis ikke der var drivhusgasser, men forskerne slår alarm, fordi gennemsnitstemperaturen på jorden stiger. "Dynen er blevet for tyk". 

Du skal i dette forsøg undersøge, om der er en sammenhæng mellem CO2 i atmosfæren og temperaturen.
Dette forsøg egner sig også godt til indendørs afvikling.




Download forsøget her: Drivhuseffekten (2)

Kommentarer