Funktioner - procent og mug

Funktioner - procent og mug

Se hvor det gror

Nogle mugsvampe bliver vi syge af, nogle bruge vi i vores mad, mens andre kan helbrede sygdomme. Nogle mugsvampe kan vi roligt spise. Vi bruger dem f.eks. når vi laver oste. Roqueforti svampen bruges til at lave Roquefort ost. Svampen Camemberti bruges til camembert og brie ostene.
Hvis du finder mugsvampe på mad, hvor det ikke lige er meningen, den skal være, er det en god idé ikke at spise maden. Det kan give en alvorlig mavepine, og visse stoffer kan være kræftfremkaldende.
Andre svampe bruges inden for lægevidenskaben. Alexander Flemming opdagede i 1928 Penicillin. Ved nærmere studier opdagede han , at mugsvampen Penicillium notatum havde en dødbringende virkning på mange sygdoms-fremkaldende Gram-positive bakterier. Det er bakterier, der f.eks. giver os sygdomme som skarlagens-feber, meningitis, lungebetændelse, difteri... Derimod var der ikke den samme effekt på Gram-negative bakterier. Før Alexander Flemming opdagede penicillinet, havde mug-svampe været brugt i mange af oldtidens kulturer for at bekæmpe infektioner. Man ved, at muggent brød har været brugt i oldtidens Egypten, Indien og Grækenland.
Du skal du i dette forsøg ikke fremstille oste, eller bekæmpe sygdomme. Du skal dyrke svampe, og følge med i, hvor meget de vokser. Du skal også undersøge, om de vokser bedst, hvor der er varmt/koldt eller mørkt/lyst, og om det er forskellige svampe, der har vokset de forskellige steder. Du skal også finde de funktioner der beskriver udviklingen


Download aktiviteten her: Funktioner - procent og mug

Kommentarer