Rygning - host


Rygning

Ryg en cigaret

De første, der fandt på at ryge, var amerikanske indianere. Man ved, at tobakken har været kendt af de amerikanske indianere i ca. 8000 år.
Da Columbus opdagede Amerika i 1492, lærte hans søfolk hurtigt at ryge. De tog tobaksplanten med hjem, og begyndte at dyrke den på markerne.
Mange troede, at tobakken havde helbredende egenskaber. Man brugte den blandt andet mod hoste, slim i lungerne og mod pest. En franskmand ved navn Jean Nicot mente, man kunne bruge tobakken mod migræne (ordet nikotin stammer fra hans navn). Dronning Katarina af Medici ((1519 - 1589) led af migræne, og blev udsat for kuren. Hun blev begejstret, og Nicot blev meget berømt.
Mange læger var dog allerede i 1600-tallet skeptiske over for tobakken, og betragtede den mere som noget skadeligt. Selvom mange læger var skeptiske, blev tobakken hurtigt populær i Europa.
I dag er ingen i tvivl om, at rygning er skadeligt, og at det hvert år fører til mange dødsfald. I Danmark dør ca. 14 000 mennesker hvert år af  uhelbredelige følgevirkninger fra rygning som f.eks. hjerte-kar-sygdomme og lungekræft.

Du skal i denne aktivitet lade en sodavandsflaske ryge en cigaret, og selv se de skadelige stoffer, der er i en cigaret.




Download aktiviteten her: Rygning - ryg en cigaret

Kommentarer