Undersøg en sø, vandhul...

Undersøg en sø, vandløb...

Makro indeks

Makro-indeks bruges, når man vil vurdere vandkvaliteten i en sø, å eller et andet vandløb. Metoden går ud på at se, hvilke dyr der lever i søen. Fordelen er, at man forholdsvis let og hurtigt kan få et indtryk af vandkvaliteten.
Forurening er ofte et spørgsmål om, hvor meget ilt, der er tilgængelig for de levende organismer, der lever i vandet. Ved en forurening af vandet vil den tilgængelige ilt-mængde blive mindre og mindre. Det stiller større og større krav til, hvor effektivt de enkelte dyr er til at optage ilten.

Generelt for rent vand er, at der er mange forskellige arter, fordi alle kan leve der. Samtidig vil der også være få individer af hver art, fordi de også æder hinanden. Dette kaldes for  prædatortryk. Er der mange arter, siger man, at der er en stor biodiversitet.


På sidste side ser du et makroindeks-skema. Skemaet er forsimplet, så det kan bruges af børn. Ikke desto mindre giver det mulighed for at bedømme vandkvaliteten ud fra dyrene i skemaet. Dyrene i skemaet kaldes for indeksdyr. Fanger du et indeksdyr, kan du se i skemaet, hvilken vandkvalitet dyret kræver for at kunne leve det pågældende sted. Når du undersøger en sø eller en å, vil du fange forskellige indeksdyr. For hvert dyr du fanger, skal du sætte en streg i skemaet ud for dyret. Ud fra antallet af streger og deres placering kan du nemt bedømme vandkvaliteten.





Download aktiviteten her: Undersøg en sø, vandhul...

Kommentarer