Varmefylde - stoffers varmefylde

Stoffers varmefylde


Solens lys opvarmer alting på jordens overflade. Sollyset indeholder to slags lys/stråler, som vi ikke kan se. Det er de ultraviolette stråler. Det er dem du bliver solbrændt af, mens varmen fra solen kommer fra de infrarøde stråler (varme-stråler).
Hvis du har prøvet at gå en tur i strandkanten en lun sommeraften, har du måske lagt mærke til, at vandet er varmere end sandet. Vandet er længere tid om at blive opvarmet, men holder til gengæld bedre på varmen end sandet, som hurtigere bliver koldere. Dette fænomen, at noget er bedre til at holde på varmen, kaldes i fysik for "varmekapacitet eller varmefylde".
Varmekapacitet er et mål for, hvor meget varme et stof kan gemme. Vand har en stor varmefylde, det kan indeholde meget varme-energi. Et materiales varmefylde måles ved at kikke på den mængde energi, der skal til for at hæve materialets temperatur præcist 1 grad. Vands varmefylde er på 4,18 kj/kg mens sands varmefylde er ca. 0,80 kj/kg. Så sand bliver hurtigere varmt men også hurtigere koldt.
Du kender måske også fænomenet, hvis du har taget en ovnplade ud af ovnen med en ret dækket af alufolie. Ovnpladen er brændende varm, men alufolien er så kold, at du kan tage det væk med fingrene. Grunden er, at jerns varmefylde er større eng aluminium.

Du skal i dette forsøg undersøge varmekapaciteten af forskellige stoffer i forhold til hinanden. Du skal foretage målinger, indføre dine målinger i et skema og lave diagrammer og funktioner, der viser noget om de undersøgte stoffers  varmekapacitet .






Download aktiviteten her: Stoffers varmefylde

Kommentarer