Generator / induktion


Generator / induktion

Det H.C. Ørsted opdagede i 1820 var, at en elektrisk strøm skaber et magnetfelt. Men kunne man også gå den modsatte vej? Kunne  man skabe en elektrisk strøm ved hjælp af et magnetfelt?

Flere forskere gik i gang med at eksperimentere, og i 1835 lykkedes det for den engelske fysiker Michael Faraday. Han opdagede, at der blev skabt en spænding, når han bevægede en magnet ud og ind ad en spole. Når magneten blev holdt stille i spolen, skete der ingenting. Han kaldte det induktionsstrøm. Induktion kommer fra latin "inducere" og betyder at føre ind.

Så var vejen banet for at lave den første generator. En generator består af en magnet og en spole. Det, der har betydning for den inducerede spænding, er antallet af vindinger på spolen, magnetens styrke og magnetens hastighed.

Når vi i fysiklokalet vil bygge en generator, bruger vi en elmotor til at dreje magneten rundt. I den virkelige verden kunne det være en vindmølle, en damp-turbine eller andet.

Jernkernen bruges til at forstærke magnetfeltet, så det fordeles ned igennem hele spolen. Det magneten gør, er skiftevis at tiltrække og frastøde elektronerne i spolen (ledningen).

Strøm er elektroner i bevægelse.


Dy skal i denne aktivitet selv bygge en generator.

Download aktiviteten her: Generator 

Kommentarer