Lav dine egne krystaller - NaCl

Lav dine egne krystaller (Natriumchlorid)

Kikker vi tilbage til middelalderen, var salt ikke bare noget man puttede i maden som en smagsforstærker. Dengang var det ensbetydende med penge og magt. Da Absalon blev biskop over Roskilde, sikrede han sig også øen Læsø. Grunden var, at de sydede salt, og det betød penge og magt.
Senere i middelalderen trådte hansestæderne ind i billedet. Hansestæderne med byen Lübeck som den største, baserede deres magt og enorme rigdomme på salt. Salt fra Lüneburg blev fragtet til Lübeck og videre til de skånske markeder, hvor det blev brugt til nedsaltning og konservering af de enorme fangster af sild.
I Danmark findes den eneste saltproducent i Norden. Det er firmaet Akzo Nobel Salt, som ligger i Mariager. De producerer ikke mindre end 68 tons salt i timen

Mange af vores fødevarer i dag bliver konserveret med salt. Måske lægger du ikke mærke til det, fordi du har vænnet dig til smagen. Som eksempel kan man nævne bacon, pølse, skinke og hamburgerryg.  

I denne aktivitet skal du bruge almindelig køkkensalt. En kemiker ville kalde det natriumchlorid. Hvis kemikeren skulle skrive navnet, ville han skrive NaCl, og forklare, at det består af to grundstoffer nemlig metallet natrium og gassen chlor.
Inden for kemi taler vi om tre forskellige typer af opløsninger. En opløsning af f.eks. NaCl og vand kan enten være umættet, mættet eller overmættet. I en umættet opløsning kan du stadig opløse mere NaCl. I den mættede kan du ikke opløse mere. I den overmættede kan du ikke opløse mere NaCl, og samtidig er der bundfald af NaCl, der ikke er opløst.


I denne aktivitet skal du starte med at lave en overmættet opløsning af NaCl, så du kan lave dine egne natriumchlorid-krystaller.


Rent salt er 100 procent natriumklorid. ½ l vand kan opløse 180 gram rent salt ved stuetemperatur, og kogende vand kan opløse 190 gram.

Download aktiviteten her:Krystaller - NaCl
















Kommentarer