Lav dine egne krystaller (Natriumchlorid)
Kikker vi tilbage til middelalderen, var salt ikke bare
noget man puttede i maden som en smagsforstærker. Dengang var det ensbetydende
med penge og magt. Da Absalon blev biskop over Roskilde, sikrede han sig også
øen Læsø. Grunden var, at de sydede salt, og det betød penge og magt.
Senere i middelalderen trådte hansestæderne ind i billedet. Hansestæderne
med byen Lübeck som den største, baserede deres magt og enorme rigdomme på
salt. Salt fra Lüneburg blev fragtet til Lübeck og videre til de skånske
markeder, hvor det blev brugt til nedsaltning og konservering af de enorme
fangster af sild.
I Danmark findes den eneste saltproducent i Norden. Det er
firmaet Akzo Nobel Salt, som ligger i Mariager. De producerer ikke mindre end
68 tons salt i timen
Mange af vores fødevarer i dag bliver konserveret med salt.
Måske lægger du ikke mærke til det, fordi du har vænnet dig til smagen. Som
eksempel kan man nævne bacon, pølse, skinke og hamburgerryg.
I denne aktivitet skal du bruge almindelig køkkensalt. En
kemiker ville kalde det natriumchlorid. Hvis kemikeren skulle skrive navnet,
ville han skrive NaCl, og forklare, at det består af to grundstoffer nemlig
metallet natrium og gassen chlor.
Inden for kemi taler vi om tre forskellige typer af
opløsninger. En opløsning af f.eks. NaCl og vand kan enten være umættet, mættet
eller overmættet. I en umættet opløsning kan du stadig opløse mere NaCl. I den
mættede kan du ikke opløse mere. I den overmættede kan du ikke opløse mere NaCl,
og samtidig er der bundfald af NaCl, der ikke er opløst.
I denne aktivitet
skal du starte med at lave en overmættet opløsning af NaCl, så du kan lave dine
egne natriumchlorid-krystaller.
Download aktiviteten her:Krystaller - NaCl
Kommentarer