Øjet - komplemtær-farver og trætte synsceller

Øjet

Komplementær-farver og trætte synsceller

Når du kikker på et billede eller andet med en kraftig  farve, bliver dine synsceller påvirkede. Hvis du bliver ved med at kikke på billedet, bliver en del af dine synsceller trætte. Hvis du flytter blikket til en hvid væg, vil de trætte synsceller sende svagere signaler til hjernen end de friske. Du vil derfor se et "negativt" efterbillede af dit billede. Negativt fordi du vil se billedet i de komplementære farver, i forhold til det du fokuserede på.
Komplementærfarver er farvepar, der tilsammen giver hvid. En ligelig blanding af rød, grøn og blå vil give en hvid farve (akromatisk grå). Rød bliver komplementær til farven cyan (grøn og blå), grøn bliver komplementær til farven magneta (rød og blå), og blå bliver komplementær til gul (rød og grøn).
Hvis du i stedet for at kikke på en hvid væg kikker på et område, der er komplementær-farve til dit billede, vil dit efterbillede stå meget mere skarpt. Det er fordi, komplementær-farverne har en tendens til at fremhæve hinanden.
Det kan du selv opleve ved at tegne en tegning, hvor du bruger komplementær-farver.
Denne brug af komplementærfarverne kan du også læse om, hvis du læser lidt om kernefysik og kernepartiklernes opbygning. Her er kvarkerne systematiseret ved brug af komplementærfarverne sådan, at en kernepartikel er opbygget af en kombination af kvarker, så den energimæssigt har farven hvid.
Den første, der fremsatte teorier om efterbilleder, var Johann Wolfgang von Goethe. Han studerede lyset, og i 1793 fandt han frem til den seksdelte farvecirkel. Goethe forklarede i sin teori, at øjet var et skabende organ, der selv kunne udsende lys. Det billede, man så med sine øjne, blev afbilledet på nethinden som et efterbillede. Hvis man rettede blikket væk til en hvid væg, ville man se dette billede. I dag ved vi, hvorfor vi ser et negativt efterbillede.

Herunder er en illustration af Goethes farvecirkel. De komplementære farver er placeret over for hinanden.


Download aktiviteten her: Øjet - komplementær-farver og trætte synsceller

Kommentarer