Vand - du skal flytte vand med en hævert


Vand

Du skal flytte vand med en hævert

Hæverten har været kendt længe. Der findes beretninger fra over 300 år f. Kr. om brugen af hævert i f.eks. urværk
For at forklare, hvordan og hvorfor en hævert virker, skal vi kende til én af hydrodynamikkens love. Loven er egentlig den samme som for aerodynamikken. I gamle dage skelnede man ikke mellem videnskaben for væsker (hydro) og videnskaben for gasser (aero). Loven vi skal bruge, kommer fra en videnskabsmand, du måske kender. Han hedder Bernoullis.
Bernoullis princip siger, at forholdet mellem statisk tryk og dynamisk tryk er konstant. Det statiske tryk er trykket i væsken et eller andet sted i væsken, når det er stillestående. Det dynamiske tryk er et bevægelsestryk. Altså det tryk væsken har, når det er i bevægelse. Hvis du har lavet forsøgene om aerodynamikken, ved du, at en given mængde luft i bevægelse har et lavere tryk end den samme mængde luft, når det er stillestående.
Vand har en utrolig stor sammenhængskraft. Når hæverten virker, skyldes det dels, at beholderen med vand står højere (mere potentiel energi), at trykket udefra trykker væsken op i slangen, og når vandet løber ud af slangen i den anden ende, så har vandet et lavere tryk (Bernoullis lov). Sidst er der søjletrykket (den mængde væske, der ligesom er stablet ovenpå hinanden). Bliver søjletrykket mindre i den del at slangen, hvor vandet løber nedad, end i den del der løber opad, stopper processen. Så den vægt, der løber nedad, skal være større end den vægt, der skal op ad.
I denne aktivitet skal du undersøge hæverten og nogle af hydrodynamikkens love.
Men først skal du lave en hævert. 



Download aktiviteten her. Vand - du skal flytte vand med en hævert

Kommentarer