Årstiderne i Danmark


Årstiderne i Danmark

Som alle sikkert ved har vi fire årstider i Danmark, og der er stor forskel på vejret alt efter årstiden. Om sommeren er det varmt og dejligt. Om vinteren er det koldt og vådt.
Mange tror, at årstiderne har noget med afstanden til solen at gøre. Jorden er nærmest solen i begyndelsen af januar, hvor vi har vinter.
Det, der har betydning for vores årstider, er jordens hældning. Jorden hælder ca. 23 grader. Når det er vinter, hælder jordens nordpol væk fra solen, og når vi har sommer,  peger jordens nordpol ind mod solen. Helt naturligt er det sådan, at den del af jorden, der vender ind mod solen i flest timer i løbet af en dag, får tilført mere energi/varme, og derfor også har et varmere vejr.
Vendekredsene for årstiderne ligger på 23 grader, 27 nordlig  og sydlig bredde. Måske kender du dem som Krebsens og Stenbukkens vendekreds. Her står solen i zenit (90 grader) den 21. juni og den 21. december.
På de datoer har vi henholdsvis årets længste dag og årets korteste dag. Den 21. juni kaldes for sommersolhverv. Her er der flere lyse timer end mørke timer.
Den 21. december er årets korteste dag. Dagen kaldes også for vintersolhverv. Her har vi flere mørke timer og ikke så mange lyse timer.
Ved jævndøgn den 21. marts og 21. september er jordens hældnings-akse vinkelret på solen. Her varer dagen og natten lige mange timer.


I den følgende aktivitet skal du følge årstidernes gang. Du skal tage billeder af det samme naturområde, og indsætte billederne i denne fil. Du skal også følge årstidernes gang, ved at bruge skabelonen herunder.





Download aktiviteten her: Årstiderne i Danmark

Kommentarer