Eratosthenes si - primtal

Eratosthenes si - primtal

Et primtal er et tal, der er større end 1, og kun kan deles af sig selv eller 1 (findes kun i 1-tabellen eller sin egen tabel). 1 er altså ikke et primtal.
Matematikere har altid haft et særligt øje for disse tal. Omkring år 300 f.Kr. viste Euklid, at der ikke findes et "største" primtal, og at der findes et uendeligt antal primtal.
Et spørgsmål der optog matematikerne var, hvordan man bestemte, om et primtal virkeligt var et primtal. Omkring år 240 f.Kr. udviklede Eratosthenes en metode, der i dag kendes som "Eratosthenes si".
Der kendes i dag ingen formel, algoritme eller anden simpel metode til at afgøre, om et tal er et primtal eller ej. Den simpleste metode er Eratosthenes si. Dog fandt den franske matematiker Martin Mersenne (1588-1648) en metode til at finde meget store primtal.
Gimps-projektet fandt i december 2017 et nyt primtal. Projektet har som formål at finde nye Mersenne-primtal. Det nye primtal indeholder næsten en million cifre.
Da primtal har visse specielle egenskaber, bliver de i dag brugt i krypteringer og hemmeligholdelse af koder. F.eks. når du handler på nettet.


Du skal nu bruge Eratosthenes si til at finde alle primtallene indtil 100. Du skal også svare på et spørgsmål


Download aktiviteten her: Eratosthenes si - primtal

Kommentarer