Springerens ridetur - strategiens betydning

Springerens ridetur

 Det vigtige ved strategier

Leonard Euler (1707 - 1783)                                                                                                                         Denne opgave handler ikke om en stor erkendelse inden for matematikken eller anden stor opdagelse. Opgaven handler om et skakbræt, og "et nysgerrigt problem", som Euler udtrykte det.


Euler befandt sig en dag i et selskab, hvor nogen stillede dette spørgsmål: Kan man bevæge sig med en springer gennem alle felter på et skakbræt uden nogensinde at bevæge sig to gange til det samme felt, og begynde på et givet felt?

Euler analyserede ikke problemet, men han gik metodisk og systematisk til værks. Han kom frem til, at der var så mange måder at gøre det på, at mulighederne næsten var uendelige.

I 1996 beregnede matematikerne Martin Löbbing og Ingo Wegener, at der måtte være 13.267.364.410.532 antal ture, men så talte de kun de ture med, hvor startfelt og slutfelt lå ved siden af hinanden. I 2014 beregnede matematikeren Alexander Chernov, at antallet af ture, hvor startfelt og slutfelt ikke ligger ved siden af hinanden,  er 19.591.828.170.979.904. Man er i de kredse stadig ikke helt sikker på om resultatet er korrekt.

Målet var ikke at beregne antallet af ture. Målet var mere at demonstrere vigtigheden af at anvende en bestemt strategi og metode, når man skal løse komplekse opgaver.

 

Du skal i denne aktivitet finde din egen strategi og metode for din tur med din springer. Du skal forklare, hvordan du vil gøre til en kammerat.



Download aktiviteten her: Springerens ridetur

Kilde: +plus magazine

Kommentarer