Jord-respiration

 

Jordrespiration

Hvor meget liv er der i jordbunden?

Dette forsøg kan du bruge, hvis du vil undersøge mængden af liv i jorden på forskellige levesteder. Du gør det ved at måle respirationsstørrelsen i jorden (jordrespiration).

Jordrespiration er den mængde af CO2, der udskilles af jordens levende organismer som svampe, bakterier, smådyr og planterødder. Disse organismer omsætter organisk materiale, mens de bruger ilt, og samtidig frigives CO2, vand og energi.

Hvor meget respiration der er i jorden, kan man finde ud af ved at måle CO2-produktionen. CO2 kan nemt opsamles og måles ved titrering med en syre (f.eks. saltsyre, HCl). CO2 opsamles ved at bruge et respirometer. I respirometeret er der øverst et lille glas, hvor man hælder KOH i. KOH absorberer CO2, og neutraliserer KOH'en. Den anvendte KOH titreres med en syre, og holdes op mod titreringen af en "frisk" KOH. På den måde kan man finde ud af, hvor meget liv, der er i jorden, på den valgte biotop.

 


 

Da jeg har tilpasset denne aktivitet til overbygningen i folkeskolen, og aldrig har ejet et respirometer, har jeg altid blot brugt en balje og et lille bægerglas. 


Download aktiviteten her: Jord-respiration

Kommentarer