Planter - fotosyntese og lys

Planter udnytter solens lys, når de skal lave energi. Processen kaldes for fotosyntesen.

Planterne bruger solens lys til at omdanne CO2 og vand til plantemateriale og ilt. Fotosyntesen er meget effektiv. Planten når at omdanne  95 procent af energien i sollyset. Når sollyset rammer grønkornene i plantecellerne, overføres fotonernes energi fra lyset til planten. Lyset giver på den måde energi til de processer, der danner sukkerstofferne.

Planten udnytter 95 procent af solen lys i fotosyntesen, fordi fotonerne på sin vej ind i cellen altid vælger den mest energieffektive vej. Ny forskning viser, at fotonen bruger kvantefysiske egenskaber på sin vej. Lys kan både være partikler og bølger. Når fotonen skal  finde den mest energieffektive vej, opfører den sig som bølge. Det betyder, at den kan være flere forskellige steder på en gang, og derfor afprøve flere forskellige veje samtidig. På den måde vælger den altid den bedste vej ind i cellen.


 

Hvis du ser på det elektromagnetiske spektrum, kan du se, at lys har bølgelængder, der strækker sig fra rød med en bølgelængde på 625 nm, til UVC lys, der har en bølgelængde på 100 nm.

Men, hvordan hænger energi, bølgelængde, farve og fotosyntese sammen ?

I 1988 gav man Nobelprisen i kemi til tre forskere, der opdagede, at grundstoffet mangen er grundstoffet, planterne bruger i fotosyntesen. Det medvirker til at spalte vand til hydrogen og oxygen. De 21 % oxygen i atmosfæren skyldes, at dette ene grundstof bruges i fotosyntesen som katalysator. Man anslår, at selve processen er ca. 2,5 milliarder år gammel. Så mangan er måske jordens vigtigste katalysator. 

Det skal du undersøge i dette forsøg.


Download aktiviteten her: Planter - fotosyntese og lys





Kommentarer