Røgrensning

 

Røg-rensning

Kalkskrubning og SNOX-anlæg

Kraftværkerne i Danmark har tilladelse til at afbrænde brændsler, der indeholder langt mere svovl end de brændsler vi almindeligvis afbrænder i vores oliefyr, bilmotorer m.m. De er nemlig langt bedre til at rense røgen, før den sendes ud i atmosfæren. En af de metoder kraftværkerne bruger er kalkskrubning.

Når man brænder svovl af, dannes der svovldioxid SO2. De høje forbrændingstemperaturer gør også, at der dannes nitrøse gasser (NOX gasser).

Rensningen foregår ved at sende røgen igennem et røgrensningsanlæg. I anlægget lader man svovldioxiden reagere med hydrakalk eller almindelig kalk tilsat vand (det kaldes en opslæmning). Når svovldioxid kommer i forbindelse med ilt (O2) og vand (H2O) dannes der svovlsyre H2SO4. Når svovlsyren derefter reagerer med  CaCO3 dannes der gips (CaSO4). Denne gips bliver forarbejdet i industrien til gipsplader.

I de nyeste anlæg producerer man ren svovlsyre. Svovlsyren bliver solgt, og bruges blandt andet i produktionen af kunstgødning.

Når svovldioxiden er fjernet, varmes røggassen op til ca. 400 oC. Ved denne temperatur fjernes NOx fra gassen ved at lade den reagere med NH3 (ammoniak), herved dannes der N2 og H2O (vand), som begge er naturlige gasser i atmosfæren. NO + NH3 + 0,25 O2 → N2 + 1,5 H2O

Disse anlæg kaldes for SNOX-anlæg, da de renser luften for svovl og nitrøse gasser.

Husk sikkerhedsbriller, forklæde og anden sikkerhedsforanstaltning samt udsugning.



Download aktiviteten her: Røgrensning

Kommentarer