Sigtdybde og algemængde

Indholdet af alger i vandet og sigtbarheden kan fortælle noget om en søs tilstand og indholdet af næringsstoffer i vandet. Mængden af alger i vandet påvirkes blandt andet af udledningen af næringsstoffer fra f.eks. landbruget. Mængden af alger i vandet og sigtdybden hænger sammen med koncentrationen af næringsstoffer i søen.

Det er især fosfor og kvælstof, der er afgørende for, om en søs økologiske tilstand er god. Hvis koncentrationen af næringsstoffer er høj, så er algemængden også høj. Når der er for mange alger, kan lyset ikke nå ned til undervandsplanterne, så de kan vokse og producere ilt. Når algerne dør, synker de ned på bunden, hvor de bliver nedbrudt af bakterier. Denne proces kræver også ilt, og kan føre til iltsvind og fiskedød.

Generelt betyder det, at hvis en sø har uklart vand, så er den økologiske tilstand dårlig. 


Sigtdybden fortæller, hvor klart vandet er. På den måde får man et mål for, hvor mange alger (klorofyl), der er til stede. Sigtdybden viser, hvor langt lyset kan trænge ned. Det har nemlig betydning for, hvor dybt undervandsplanterne vil kunne vokse. Sigtdybden varierer fra forurenede søer, der har en sigtdybde på blot 10 - 15 cm, til rene søer, der har en sigtdybde på ca. 8 meter.

Sigtdybden er en anerkendt international metode, der bruges som indikator for en søs tilstand.


Download aktiviteten her: Sigtdybde og algemængde

Kommentarer