Vand - rens dit drikkevand (sol-desinfektion)

 

Vand - rens dit drikkevand

Sol-desinfektion

I Danmark er vi så heldige, at vi bare skal åbne for vandhanen for at få rent drikkevand. Sådan er det ikke alle steder i verden. Du ved sikkert, at vand er livsvigtigt både for de planter vi dyrker og for os selv.

Det er derfor vigtigt med rent drikkevand. Hvert år dør der 1,5 millioner børn af vandbårne sygdomme i Afrika og Asien. Den bedste måde at rense drikkevand på, er først at filtrere vandet og derefter spilkoge det i 1 til 3 minutter.

Men, hvad hvis du er fattig, og ikke har råd til brænde til at koge dit drikkevand? Hvad gør du så?

Muligheden du så kan bruge, er "sol-desinfektion". Metoden er gratis. Du skal kun bruge solens lys og en klar sodavandsflaske. Sodavandsflasker er lavet af plasttypen PET, hvilket er den plasttype, man skal bruge.

 

Lys fra solen kan opdeles i forskellige "grupper". Der er det ultraviolette lys (10 nm - 380 nm), det synlige lys (380 - 740 nm), og  det infrarøde lys (740 - 0,1 mm). Det ultraviolette lys inddeles igen i UVA, UVB og UVC. UVA reagerer med den ilt, der er i vandet, og derved laver stærkt reagerende ilt-molekyler, som ødelægger bakteriernes cellevægge, så bakterierne dør. Det infrarøde lys (varme) opvarmer vandet. Hvis vandet når op over 50 oC, går rensningen tre gange hurtigere.  


Plastik af typen PET er mærket "1" omkranset af en trekant.  

Du skal i denne aktivitet rense vand. Du skal løbende tage bakterieprøver, og selv undersøge om man kan rense vand ved hjælp af sol-desinfektion.

Download aktiviteten her: Vand - rens dit drikkevand



Kommentarer