Bagepulver bliver brugt i mange kage-opskrifter. Men hvad er det egentligt bagepulver hjælper til med under bagningen?
Den
kemiske reaktion, der foregår under bagning med bagepulver, er en såkaldt
nedbrydningsreaktion. En nedbrydningsreaktion er, hvor et stof AB bliver til
A+B. Stoffet nedbrydes, og danner flere separate forbindelser. Reaktionen
kender du sikkert også fra elektrolyse af vand, der spaltes til ilt og hydrogen,
hvor
Bagepulveret er en amerikansk opfindelse, som kom til Europa omkring 1840. Den store forskel på natron og bagepulver er, at bagepulver indeholder syre, hvilket gør, at opskriften ikke behøver at indeholde et surmælksprodukt for at sætte gang i processen.
Hævningen
foregår i to trin. Den ene syre går i gang ved stuetemperatur, mens den anden først
begynder ved højere temperaturer (80
grader), når brødet sættes i ovnen. CO2 og vandet er begge gasformige, hvilket
gør, at de forsvinder fra brødet.
Når
brødene hæver, er det fordi bicarbonaten (HCO3) reagerer med syren
og danner kulsyre (
Jo højere
temperaturen af natriumbicarbonatet er, desto hurtigere vil det nedbrydes. Kun
natriumcarbonat forbliver som et fast produkt. Både kuldioxid (CO2)
og vand (H2O) er gasformige, hvilket betyder, at de vil forsvinde ud
i den omgivende luft.
Du
kan faktisk måle dette tab. Bag nogle boller, hvor du bruger bagepulver og mål
vægttabet.
Download aktiviteten her: Bagepulver - hvad sker der egentligt med bagepulver?
Kommentarer