Energi - indre potentiel- og kinetisk energi

 Når et stof opvarmes, bevæger stoffets molekyler sig hurtigere. Hvor hurtigere molekylerne bevæger sig, kan vi aflæse med et termometer. Molekylerne får også en større afstand til hinanden, og jo større afstand jo større indre potentiel energi. Stoffets molekyler er nemlig bundet til hinanden, og når afstanden bliver større, bliver tiltrækningen også større.

Når vi opvarmer vand, begynder vand-molekylerne at svinge hurtigere, og afstanden mellem molekylerne forøges. Det betyder, at både molekylernes kinetiske energi og potentielle energi forøges. Når vandet koger, sker der ikke mere en forøgelse af den kinetiske energi, da temperaturen ikke stiger (vand-molekylerne kan ikke få mere fart på). Vandet fordamper, fordi den tilførte energi bruges til at højne afstanden mellem molekylerne (afstanden mellem molekylerne i vanddamp er langt større end i vand), og derved øges den potentielle energi. Derfor kan vi ikke bringe kogende vands temperatur højere op end 100 grader.

De samme forhold gælder også, når et fast stof smelter, og når et flydende stof størkner.

Derfor taler man om et stofs indre energi, og at den indre energi kan være forskellig. Du skal i denne aktivitet undersøge, at hvis to forskellige stoffer har samme kinetiske energi (samme temperatur), har de så også den samme potentielle energi (den energi, der er oplageret mellem molekylerne).  


Download aktiviteten her: Energi - indre potentiel- og kinetisk energi

Kommentarer