Keplers love for planeternes bevægelse - den 3. lov

 Keplers love for planeternes bevægelse blev formuleret af Johannes Kepler i 1609 og 1618. Han brugte data-materialet fra den danske astronom Tycho Brahe. Han formulerede tre love. Selvom de tre love blev formuleret i forhold til vores solsystem, har man senere fundet ud af, at de gælder i et hvilket som helst solsystem i universet, hvor der er én sol.

Den første lov siger, at alle planeter bevæger sig rundt om solen i elliptiske baner.

Den anden lov siger, at en planet har mest fart på, når den er tættest på solen, og mindst fart på, når den er længst væk fra solen. Denne lov kaldes også for areal-loven.

Den tredje lov siger, at en planets omløbstid vokser med planetens middelafstand til solen. Lidt populært siger loven, at jo længere væk en planet gennemsnitlig er fra solen, jo længere tid vil den tage om at komme rundt om den.



Eleverne vil opdage at kortere længde snor vil give hurtigere hastigheder og kortere omløbstid, og omvendt for længere længder af snor.

Tyngdekraften illustreres i spændingen i snoren, der jo forhindre skiven i at flyve væk. For kortere længder af snor skal eleven svinge hurtigere og bruge mere kraft end for længere længder af snor.

Forsøget foregår i en cirkulær bane, hvor planeterne i universet bevæger sig i elliptiske baner.

Den sammenhæng eleverne skal lede efter er, at jo længere en planet er fra solen, jo længere er dens omløbstid.


Download aktiviteten her: Keplers love for planeternes bevægelse - den 3. lov

Kommentarer