For 2,5 milliarder år siden skete den største masseudslettelse af liv, som denne planet endnu har set. Årsagen var, at en lille bakterie, som vi kender under navnet cyanobakterie, havde opfundet noget fantastisk. Cyanobakterien havde lært at optage solens lys, og gemme lyset som energirige kulhydrater. Den gjorde det ved at splitte vandmolekylet (H2O). Det oxygen, der var en del af vandet, kunne den ikke bruge til noget, så det blev betragtet som et affaldsprodukt og sluppet løs. I dag kalder vi denne lille proces, som bakterien opfandt, for fotosyntesen. Oxygen er ret giftigt for organismer, der ikke tåler oxygen, så mange af de organismer gik til grunde.
Den første proces begyndte i havet. På et tidspunkt var der lavet så meget oxygen, at oxygenen steg op af havet og ud i vores atmosfære. Her fortsatte masseudslettelsen. De der kunne tåle oxygenen, lærte hurtigt at drage fordel af den, da den ligesom var god til at speede stofskifteprocesserne op.
For ca. 1,5 milliard år siden var der en anden bakterie, der ligeledes fandt på noget smart. I stedet for at spise denne lille energiproducerende cyanobakterie, optog bakterien den, og lod den leve inde i sig. Bakterien leverede mad og beskyttelse, mens cyanobakterien leverede energi.
Cyanobakterien blev derved til de grønkorn, der findes i alle grønne planter på jorden. De har også produceret den oxygen, der har gjort det muligt for livet at udvikle sig, som vi kender det i dag.
Du skal i denne aktivitet gå på jagt efter den lille
cyanobakterie.
I 1988 gav man Nobelprisen i kemi til tre forskere, der opdagede, at grundstoffet mangen er grundstoffet, planterne bruger i fotosyntesen. Det medvirker til at spalte vand til hydrogen og oxygen. De 21 % oxygen i atmosfæren skyldes, at dette ene grundstof bruges i fotosyntesen som katalysator. Man anslår, at selve processen er ca. 2,5 milliarder år gammel. Så mangan er måske jordens vigtigste katalysator.
Download aktiviteten her: Cyanobakterien, grønkorn og fotosyntesen
Kommentarer