Hvad ville du veje på en anden planet?

Betegnelsen vægt blev i 1901 fastsat som betegnelsen for kraften på et legeme i et gravitationsfelt. Altså den kraft gravitationen udøver på en genstand. For genstande her på jorden, er der en næsten konstant sammenhæng, men der er alligevel en lille forskel på din vægt, om du står på ækvator eller på nordpolen. Omregningsfaktoren er 0,9948. Det betyder, at hvis du vejer 50 kg på nordpolen, så vil du på ækvator veje 49,74 kg.

Det skyldes, at jorden er lidt fladtrykt på grund af sin rotation. På nordpolen er der 3479 km til jordens centrum, mens afstanden til jordens centrum ved ækvator er 3488 km.

Når du stiller dig på en vægt, er tallet der vises, den kraft tyngdekraften påvirker dig med. Derfor vil du veje forskelligt alt efter, hvilken planet du befinder dig på. Da planeterne har forskellig størrelse og sammensætning, bevirker det en forskel i tyngdekraften.

Herunder kan du se en oversigt over, hvad et 1-kilo lod på jorden vil veje, hvis du vejede det på en anden planet i vores solsystem.

Du skal i denne aktivitet beregne, hvad din vægt vil være på de enkelte planeter. 


Hvad ville du veje på en anden planet?

Kommentarer