Er jorden rund som en kugle?

Man har selvfølgelig ikke altid vidst, at jorden er rund. Historikere mener, at den første, der havde den viden, var Pythagoras omkring 430 f.Kr. Det var forbudt for Pythagoras' elever, at røbe deres viden. Alligevel blev denne viden central for Aristoteles (384 - 322 f.Kr.). Han nævner flere argumenter om jordens form., som en perfekt kugle i sit hovedværk De caelo. Et af argumenterne var at stof har en naturlig tendens til, at bevæge sig nedad mod et centrum. Det vil automatisk udløse en kugleform. Et andet argument, som Aristoteles fremfører, er måneformørkelser. Ved måneformørkelse befinder jorden sig mellem månen og solen. Det er derfor jordens skygge, man kan se på måneskiven. Skyggen er cirkelformet. En cirkelformet skygge kan kun laves af en kugleform. En anden ting der fremføres, er skibenes master. Man ser masterne ude på havet, før man ser hele skibet. Dette kan kun forklares ved, at jordens overflade er krum. Argumentet blev også brugt af Egypterne flere tusinde år før Aristoteles.

Aristoteles blev anset for at være den største videnskabsmand nogen sinde. Derfor gik der også over tusinde år, før der var nogle, der anfægtede teorien om, at jorden havde form som en perfekt kugle.

Vi skal helt hen til 1600-tallet, hvor den franske matematiker René Descartes (1596 - 1650) fremsatte en teori om, at jorden ikke havde form som en perfekt kugle, men mere lignede en citron, hvor meridianen var længere end ækvatorcirklen. En anden teori om jordens form kom fra Newton (1642 - 1727). Newtons teori beskrev en jord, der var lidt fladtrykt ved polerne, og bulede lidt ud ved ækvator. Så Newton mente, at jordens form mere var som et løg på grund af jordens rotation.

For at finde et endeligt svar, sendte det franske videnskabelige akademi to ekspeditioner afsted. Den ene ekspedition skulle rejse til Lapland (polarcirklen), mens en anden skulle rejse til Ecuador (ækvator). Begge steder skulle ekspeditionen måle længden af en breddegrad. Det hele endte ud i, at Newton fik ret. Jorden er lidt fladtrykt på grund af centrifugalkraften. Fladtrykningen er på ca. . Jordens radius er derfor 21 km større ved ækvator, end ved polerne.  

I dette forsøg skal du opleve et roterende system, der er udsat for centrifugalkraften.

 


Download aktiviteten her: Er jorden rund som en kugle?

Kommentarer