Er der salt i din urin?

 Natrium (Na+) indgår i utrolig mange vigtige og meget komplekse processer i kroppen. Uden dette grundstof ville livet ikke være muligt. Det findes naturligt i vores kropsvæsker. Blandt andet i sved, tårer og blod (ekstracellulærvæske). Vi har dagligt et behov for at få tilført salt til kroppen, da vi jo naturligt mister salt når vi sveder, græder, eller skærer os på en kniv, men også fordi nyrerne naturligt udskiller salt gennem urinen.

Grundstoffet natrium er den vigtigste bidragsyder til at regulere osmolariteten i ekstracellulærvæsken (blandt andet blod) i kroppen. Der, hvor natrium går hen, der går vand hen.

Nyrerne har en vigtig funktion, nemlig den at regulere salt-balancen i kroppen. Nyrerne filtrerer natrium fra blodet, sender det tilbage til kroppen, eller udskiller det via urinen. Faktisk filtrerer nyrerne hver dag en mængde natrium svarende til ca. 1,5 kg bordsalt, fordi vores blod mange gange dagligt ryger forbi nyrerne for at blive renset for affaldsstoffer og andre ting - bl.a. Na+, hvis der er for meget.  Ca. 99,6% af den salt, der bliver filtreret i nyrerne, reabsorberes (sendes tilbage ) til kroppen. De sidste 0,4 % bliver udskilt via urinen.

Natriums vigtigste makker er anionen chlorid (Cl-). Chlorid-ionen har ligesom natrium-ionen afgørende betydning for, hvordan vores krop fungerer. F.eks. indgår chlorid-ionen i nervernes mulighed for at sende impulser rundt i kroppen.

Du har brug for dagligt, at få tilført salt (NaCl) til kroppen. Du har brug for ca. 5-6 gram salt dagligt (ca. 1 teskefuld) for at opretholde saltbalancen.

I Danmark får mænd dagligt, hvad der svarer til 2 teskefulde, og kvinder får hvad der svarer til 1,5 teskefulde. Denne mængde er for meget. Det er farligt at spise for meget salt. Det øger  blandt andet dit blodtryk, og øger risikoen for hjerte-problemer. Samtidig viser studier, at der er en forhøjet risiko for kræft i maven og større risiko for knogleskørhed og nyresygdomme.

 

Du skal i denne aktivitet undersøge, om der er salt i din urin.
 


Download aktiviteten her: Er der salt i din urin?

Kommentarer