Impuls - sætningen om impulsens bevarelse

Sjov aktivitet. 

I beskrivelsen herunder mangler flere formler, som kan findes i selve opgaveformuleringen.

Den samlede impuls af en vilkårlig samling af legemer kan ikke ændres af de kræfter, hvormed de pågældende legemer indbyrdes påvirker hinanden.

Et legemes impuls p er bestemt som legemets masse m gange legemets hastighed v.

.

Retning på impulsen er den samme som retningen på hastigheden. Da impulsen er et produkt af massen og hastigheden, vil impulsen være en vektorstørrelse og skrives .

Hvis en bil vejer 1000 kg, og kører med 100 km/t, har den en impuls på .


Hvis en bil vejer 1000 kg, og kører 50 km/t, har den en impuls på  Altså det halve.

Et legemes impuls ændres ikke, hvis ikke legemet bliver påvirket (Newtons 1. lov). Man siger, at impulsen er en bevaret størrelse.

Hvis legemet bliver påvirket, så ændrer impulsen sig (Newtons 2. lov) lige så meget, som legemet bliver påvirket. Så den samlede impuls ændrer sig ikke (Newtons 3. lov, loven om aktion og reaktion). Impulsen kan kun flyttes fra et legeme til et andet, ikke forsvinde eller opstå.

To legemer kan overføre impuls mellem sig igennem et stød, men den samlede impuls i systemet er den sammen som før stødet. Tænk blot på to billardkugler. Hvis du støder til den hvide kugle, og rammer en anden kugle, så ligger den hvide kugle stille, og den anden kugle ruller videre med præcis samme impuls og retning, som du gav den hvide kugle.

Impuls-bevarelsen for et sammenstød mellem to legemer med massen m1 og m2 kan derfor beregnes efter følgende formel (v er hastighed før sammenstødet og u er hastigheden efter):

I denne aktivitet skal du opleve, hvordan impulsen fra flere bolde gives videre til en bold.

I nogle fysiklokaler står der et stativ med en række af bolde (ninja-bolde). Har du ikke sådan nogle, kan du i stedet for bruge almindelige bolde i forskellige størrelser.  

Se selve aktivitetsbeskrivelsen i den downloadede fil.

I videoen herunder anvendes der tre bolde. En fodbold, håndbold og en tennisbold.

Download aktiviteten her: Impuls - sætningen om impulsens bevarelse




Kommentarer