Geografi - kort over Danmark

Geografi

Kort

Lige siden tidernes morgen har mennesket rejst. Mennesker i Egypten ridsede for ca. 5000 år siden landkort på lertavler, hvor de vigtigste kunstvandings-kanaler var tegnet ind. I Danmark rejste menneskene fra by til by for at handle. De sejlede langs kysten tæt på land, for der var endnu ingen veje de kunne færdes ad. Jo større behovet var for at rejse, jo større blev skibene. l begyndelsen var en udhulet træstamme nok. I vikingetiden var behovet for at rejse langt og anløbe havne op ad floderne stor, så vikingeskibet blev udviklet. I 1100-tallet blev Hanse-stæderne etableret. Skibstypen Koggen blev udviklet. Skibet kunne have større last og anløbe strande, fordi den var fladbundet, så den ikke væltede ved ebbe.
I 1400-tallet var skibene blevet så sødygtige, at de kunne sejle på åbent hav. Behovet for detaljerede kort var stigende. I videnskabelige kredse blev det almindelig anerkendt, at jorden var rund. Det var først da, at udviklingen af detaljerede søkort tog fart.
Koordinater: 200 år f.Kr. brugte grækeren Eratosthenes længde- og breddeenheder, da han tegnede middelhavet, og siden 1884 har alle lande i verden været enige om nogle geografiske koordinater, der gælder for hele jorden.
Længdegraderne løber fra den geografiske nordpol til den geografiske sydpol. Jordens omkreds består af 360 længdegrader. 0-længdegraden (nul-medianen) er defineret som den længdegrad, der løber gennem Greenwich observatoriet i London. Går du mod øst, går du forbi østlige længdekredse, indtil du når 180 grader østlig længde. Går du mod vest, går du forbi vestlige længdekredse, indtil du når 180 grader vestlig længde.
Den fælles 180 grader længdegrad er næsten den samme som datolinjen. Hvis du overskrider datolinjen fra øst mod vest, tæller man en dag frem f.eks. fra den 9. til den 10. og omvendt, hvis du går den anden vej.  Længdegraderne er alle lige lange.
Breddegraderne (bælter) løber ligesom på langs af jordkloden fra pol til pol. Ækvator har breddegraden 0. Det betyder, at nordpolen har breddegraden 90 grader nordlig bredde og sydpolen 90 grader sydlig bredde. Afstanden mellem breddegraderne er præcis 111 km.
Det betyder, at jorden er opdelt i præcise zoner og bælter.
Danmark ligger i zonerne 32 og 33 og i bælterne U og V.


 Danmark opmåles

I 1760 fik astronomen Thomas Bugge til opgave at opmåle Danmark og lave et nyt og mere præcist Danmarkskort. Bugge inddelte Danmark i trekanter og beregnede afstandene ved at måle vinklerne og længderne i en enkelt trekant, resten var beregninger. Den første trekant var mellem Tinghøj, Brøndbyhøj og Rundetårn. Rundetårn blev Danmarks geografiske nulpunkt (0,0). I Jylland er det Århus domkirke. Metoden han brugte hedder triangulering.

I dag hører ansvaret for kortforsyningen ind under "Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering".
Her kan du hente alle mulige kort. Højdekort, klimasikringskort, Kort i minecraft verdenen og meget mere.

Du skal i denne aktivitet oprette en bruger-konto hos kortforsyningen og hente kort over det område, hvor du bor.

Tid

Længdegraderne blev endvidere brugt, da Danmark nytårsaften i 1893 tilsluttede sig den internationale tid. Udfører man beregningen 360 grader divideret med 24 timer, giver det 15. Så 15 grader er lig med 1 time. Den 15. længdegrad går igennem Gudhjem på Bornholm. Derfor blev vores tid i Danmark fastsat til -1 time i forhold til 0 medianen, der skærer Greenwich tower i London. Vores "ur-tid" (klokken) blev i mange år kaldt "Gudhjemstid". Vores median-flise ligger ikke ved Gudhjem, men på en mark ved Slusegård vandmølle tæt på Pederske på Bornholm.
Hvis du vil læse mere om vores tidangivelser før nytårsaften 1893, kan du læse opslaget ved at følge linket herunder.



Download aktiviteten her: Geografi - kort

Kommentarer