Dissektion af døde dyr i folkeskolen

Lov omkring dissektion af døde dyr i folkeskolen

Den følgende tekst er fra Fødevarestyrelsens hjemmeside.
Se de vedhæftede links nederst på siden.

 

 Undersøgelse af dyrs anatomi er både spændende og lærerigt for eleverne. Man skal dog være opmærksom, at der er regler for det.


Reglerne inddeler animalske biprodukter i tre kategorier, alt efter den risiko man vurderer produkterne indebærer for dyr, mennesker og miljø. Desuden er der betingelser for, hvordan de animalske biprodukter skal indsamles, transporteres, forarbejdes og anvendes eller bortskaffes.

Fødevarer kan anvendes som undervisningsmateriale

Indkøbte fødevarer, f.eks. svinehjerter fra et supermarked kan bruges til dissektion i folkeskolen. Animalske fødevarer stammer fra dyr, der er godkendt til konsum, og anses dermed ikke for at udgøre en risiko for dyr eller mennesker. Man skal sørge for almindelig "køkkenhygiejne" når man håndterer de døde dyr.

Afkogning af minkhoveder er ikke tilladt

Det er ikke lovligt at anvende mink og andre pelsdyr, som er omfattet af forordningen om animalske biprodukter, til afkogning. Det er derfor ikke tilladt at afkoge minkhoveder.

I følge forordningen om animalske biprodukter er minkhoveder og andre dele af døde pelsdyr kategoriseret som kategori 2-materiale. Derfor skal minkhoveder og andre dele fra døde pelsdyr bortskaffes på et godkendt forbrændingsanlæg, eller forarbejdes på en godkendt forarbejdningsvirksomhed. 

Dødfundne dyr

Man må gerne dissekere dødfundne dyr i folkeskolen, fx en grævling. Fødevarestyrelsen har vurderet, at det ikke er omfattet af reglerne om animalske biprodukter, så længe man ikke mistænker det dødfundne dyr for at have fejlet noget infektiøst, og så længe dyret ikke på nogen måde forarbejdes eller bevares. 

Andet animalsk materiale

Anvendelse af andet animalsk materiale til dissektion, som ikke er godkendt som fødevarer, kræver en "artikel 17-tilladelse" efter reglerne om animalske bioprodukter. Det kunne fx være særlige organer, som udleveres direkte fra et slagte​ri til undervisningsbrug. Der skal ansøges om "artikel 17-tilladelse" ved at anvende den relevante blanket på Fødevarestyrelsen hjemmeside. Tilladelsen gælder 1 år og er forbundet med krav om sporbarhed og krav til bortskaffelse af materialet. Tilladelsen gives kun til kategori 3-materiale.

Kommentarer