Måling af højder - Thales store bedrift

Måling af højder

Thales store bedrift

Den første store græske matematikker var Thales. Han blev født i byen Milet på Tyrkiets sydvestlige kyst i slutningen af det 7. århundrede før vor tidsregning (635 f.Kr - 546 f.Kr.). Selvom han nævnes i mange kilder, er det i dag svært at finde gode kilder, der beskriver hans liv. Dog fortælles det mange steder, at han var en meget distræt mand. En gang faldt han ned i en brønd under en gåtur om aftenen, fordi han var opslugt af stjernehimlen. Som fireårig døde han under en sportsbegivenhed(tro det eller ej), da han i ren optagethed glemte at spise og drikke.
Under en rejse til Egypten gav faraoen Amasis den 2. ham en personlig udfordring. Han skulle måle den præcise højde på Keops pyramiden. De Egyptiske matematikere havde alle fejlet, så der var et stort pres på ham.
Thales klarede udfordringen.
Han brugte en stok. Stokken bankede han i jorden, så den stod lodret. Derefter ventede han på, at stokkens skygge var præcis lige så lang som stokken. I præcis dette øjeblik målte han pyramidens skygge. Pyramidens skygge måtte være lige så lang, som pyramiden var høj.


Du skal i denne aktivitet bruge Thales metode til at måle højden på din skole, et træ eller noget andet, der er højt. 



Download aktiviteten her: Måling af højder - Thales store bedrift

Kilde: Den store fortælling om matematikken. Launay, Mickael. Fadls forlag. 2013

Kommentarer