Polyedre - Platons fem regelmæssige polyedre

Polyedre

Platons 5 regelmæssige polyedre

De første modeller og beskrivelser af de fem polyedre er fundet i Skotland, og er mere end 3000 år gamle.
Trods det giver man i dag den græske matematiker Theaitetos fra Athen (ca. 414-369 f.Kr.) æren for beskrivelsen af de regelmæssige polyedre. Han beviste samtidig, at der ikke findes flere. Han navngav polyedrene efter antallet af flader skrevet på græsk. Terningen med 6 flader hedder derfor Hexaede. Tetraederet, oktaederet, dodekaederet og ikosaederet har henholdsvis 4, 8, 12, og 20 flader.
Platon har på ingen måde været indblandet i opdagelsen af de fem polyedre. Men det er ham, der gør dem kendt. Han inddrager dem i en teori, der forbinder polyedrene med elementerne i kosmos. Ilden forbindes med tetraederet, jorden med heksaederet, luften med oktaederet og vandet forbindes med ikosaederet. Dodekaederet satte han i forbindelse med universets form.
I dag finder man Platons fem legemer i mange sammenhænge. De er f.eks. alle brugte spilleterninger. Fodbolden er et andet eksempel. I matematikken kaldes den for en "geode", hvilket betyder "en form, der ligner jorden". De fleste fodbolde er sat sammen af 20 sekskanter og 12 femkanter. Udgangspunktet for fodbolden er ikosaederet.
Visse mikroorganismer som forkølelses-vira, har naturligt form som ikosaederet eller dodekaederet. De genetiske koder, der skal til for at skabe disse former er meget begrænsede, og derfor mere økonomiske end, hvis der ikke havde været en indbygget symmetri. 
I hvert enkelt polyedre er alle flader og alle vinkler ens.
Skabelonerne herunder giver dig mulighed for selv at lave en model af de fem regelmæssige polyedre.



Download aktiviteten her: Polyedre

Kilde: 
Den store fortælling om matematikken. Launay, Mickael. Fadls forlag. 2013

The math book. A. Clifford and Pickover. Barnes and Nobel. New York. 2013

Skabelonerne er egenproduktion

Kommentarer