Mpemba-effekten - Fryser varmt vand hurtigere end koldt vand?

Hvis du stiller et glas med varmt vand og et glas med koldt vand i en fryser, i hvilket glas bliver vandet først til is?

Besvarer du spørgsmålet med den viden vi alle har på det område, vil svaret blive "vandet fryser først til is i det glas med det kolde vand".

Det fænomen vi vil opleve, kaldes for Mpemba-effekten. Det er opkaldt efter drengen Mpemba, der på det tidspunkt gik på et gymnasium i Tanzania. Han oplevede fænomenet i 1960'erne, og satte sig for at finde en forklaring. Mpemba fik hjælp af fysikprofessoren Dennis Osborne, og i 1969 publicerede de artiklen "Cool" i tidsskriftet Physics Education, hvor de navngav og beskrev fænomenet. Men forklaringen kunne de ikke komme med. Selvom mange fysikere har forsøgt sig, er der endnu ikke givet en videnskabelig forklaring.

Effekten blev første gang beskrevet af Aristoteles for cirka 2350 år siden. Senere blev den beskrevet af Francis Bacon og René Descartes i 1600-tallet.

 

Du skal i denne aktivitet undersøge, om det er rigtigt, at varmt vand hurtigere fryser til is end koldt vand. Du skal også komme med mulige forklaringer på fænomenet.


Download aktiviteten her: Mpemba-effekten

Kommentarer