Den falske modellervoks - Arkimedes og massefylde

 Hos en modellervoks-forhandler har du købt forskellige klumper af modellervoks. Hver klump har en helt speciel form, der ikke må ødelægges.

Du og modellervoks-forhandleren har aftalt, at du skal betale for den samlede vægt af den modellervoks, du køber.

Da du kommer hjem med din modellervoks, får du en mistanke om, at forhandleren har snydt dig.

Du tror, at forhandleren har gemt nogle tunge ting i nogle af modellervoks-klumperne, så vægten er blevet større, og du derfor har betalt for meget for din modellervoks.

 

Du skal undersøge, om du er blevet snydt.


Du må ikke på nogen måde ændre på formen af din modellervoks.


Download aktiviteten her: Den falske modellervoks

Download lærerens forberedelse her: Den falske modellervoks - lærerens forberedelse


Problemstillingen i opgaven er den samme, som Arkimedes blev stillet overfor, da han skulle undersøge, om kongens nye guldkrone var lavet af ægte guld. Kongen havde nemlig en mistanke om, at guldsmeden havde blandet et billigere metal (sølv) i guldet, da han lavede guldkronen.

Arkimedes løste mysteriet ved at bestemme kronens massefylde, ved at nedsænke guldkronen i vand. Han fandt derved ud af, at guldsmeden havde snydt.

Metoden blev til det, man senere kaldte Arkimedes lov.

 

Eleverne skal have et stykke "ægte" modellervoks udleveret, så de kan beregne den korrekte massefylde.

Når eleverne har beregnet den korrekte massefylde af modellervoksen, kan de undersøge den "falske" modellervoks ved at beregne massefylden.

De falske modellervoks klumper skal forberedes på den måde, at læreren gemmer nogle metalgenstande som f.eks. søm eller andet tungt i modellervoksen.

Når eleverne beregner massefylden af de "falske" klumper, vil de kunne konstatere, at der er iblandet noget tungt, og de derfor har betalt for meget.


Kommentarer