Tag et fotografi - fotokemisk proces

 Det første fotografi blev fremkaldt i 1839 af en engelsk opfinder, der hed William Henry Fox Talbot (1800 - 1877). Han var en af pionererne indenfor fotografering. Til sit første fotografi brugte Talbot sølvnitrat og køkkensalt.

Den kemiske proces ser sådan her ud:

 Du kan se formlerne i selve opgaven.  


Når du tilsætter AgNO3 til dit saltvand, dannes der et hvidt bundfald. Det hvide bundfald er AgCl (sølvchlorid). Ultraviolette stråler nedbryder sølvchlorid til sølv og chlor. Chloren fordamper, og du kan se det rene sølv, fordi det bliver mørkegråt/brunt.

Processen er en fotokemisk proces, fordi det er den energi, lyset indeholder, der sætter gang i den kemiske proces. Da der er en udveksling af elektroner, kaldes processen en redoxreaktion. Der sker henholdsvis en reduktion og en oxidation af ionerne. Logikken med navnene kan være svær at forstå, og der er da heller ikke umiddelbart nogen logik. Hvorfor reduceres sølv, når det modtager elektroner? Navnene blev givet, før man var helt klar over, hvad der foregik.

Processen forløber sådan her:

Først spaltes:                                                                                                                       

Herefter med hjælp fra solens ultraviolette stråler:

De negative chlor-ioner oxideres, da de afgiver deres elektroner:            

Sølv reduceres, da de positive sølv-ioner modtager elektroner:                   

Chloren fordamper, og sølvet bliver til metallisk sølv.

Det sidste Talbot gjorde var at fiksere billedet ved at fjerne ikke eksponerede sølvchlorid-ioner. Denne proces kan vi ikke lave, derfor forsvinder dit billede også, når den sølvchlorid, der var under hesten, bliver udsat for ultraviolet stråling. Dit billede bliver mørkt/brunt. 

Udgivet 08,10,2022

Download aktiviteten her: Tag et foto - fotokemisk proces

Kommentarer