DNA - Hvem har du dine gener fra?

DNA

Hvem har du dine gener fra?

En introduktion til gener og DNA kan tage udgangspunkt i, hvor vi selv har vores gener fra. Hvilke gener, der er dominante, og hvilke der er recessive.
Vi har alle sammen arvet vores træk som hårfarve, fregner, højde og utallige andre fysiske egenskaber fra vores forældre, som har arvet træk fra deres forældre...
Denne arv ligger gemt i generne. Du får 23 kromosomer fra mor og 23 kromosomer fra far. I kromosomerne ligger generne. Gener er biologiske enheder / sekvenser, der indeholder information. Denne information ligger som koder i DNA'et. Generne kaldes også for vores arvemasse.
Det, der bestemmer vores køn, er kønskromosomerne. En kvindes æg indeholder kun X-kromosomer, mens mænds sædceller indeholder X-kromosomer og Y-kromosomer. Det betyder, at en pige består af kombinationen XX, mens XY bliver til en dreng.

Vi går alle sammen rundt med kendetegn, som vi har arvet fra vores forældre, bedsteforældre osv. Nogle er dominante, mens andre er recessive (ikke dominante). Du skal i denne aktivitet kortlægge forskellige træk i din familie. Hvilke træk har du fra far og hvilke har du fra mor?



Download aktiviteten her: DNA - Hvem har du dine gener fra?

Kommentarer