Vægt og masse - lille og let, stor og tung - eller?

Vægt og masse

Lille og let, stor og tung - eller?

Vægt er en betegnelse for kraften på et legeme i et tyngdefelt (gravitationsfelt). I nogle sammenhænge er vægten af et legeme, et udtryk for den kraft et tyngdefelt udøver på et legeme. Vægt forstås her som en kraft, og enheden for denne kraft er N (newton).
Andre mener, at vægt er en betegnelse, for det tal man får, når man lægger legemet (massen) på en vægt, og vejer det. Det betyder, at vægt kan variere, alt efter om man vejer noget på jorden eller f.eks. på månen.
 For legemer på jorden er der en næsten konstant sammenhæng mellem massen og vægten. Jordens tyngdeacceleration er på ca. 9,82 m/s2, og vil derfor påvirke et 1 kg lod med en kraft på 9,82 N (newton)
Et legeme kan kun tabe masse, hvis man fjerner noget. Men genstanden kan godt ændre vægt. Det kan f.eks. ske, hvis man varmer genstanden op, og derved ændrer genstandens massefylde / opdrift.
Forestil dig, at du tager to glas, som du hælder præcis samme mængde vand i. Det ene glas stiller du i køleskabet, mens du varmer vandet op i det andet glas. Forestil dig igen, at du forsigtigt hælder det opvarmede vand  sammen med det kolde vand. Det varme vand vil nu lægge sig øverst. Du har ikke ændret på massen, men kun på vægtfylden.


At man ikke kan ændre i massen uden at tage noget væk, er en naturlov, og kaldes massebevarelsesloven.


Du skal i denne aktivitet arbejde med begreberne masse og vægt, tung og let, flyde og synke. Du skal også lære, at din vægt ikke er den samme, hvis du stod på nordpolen eller hjemme hos dig selv.

Du skal også tale om, hvad gram og kilo betyder.


Download aktiviteten her: Vægt og masse

Kommentarer