En historie om tallene

En historie om tallene

Der var engang en mand der hed Jens. Folk, der kendte ham, kaldte ham Hønse-Jens.
Jens var nemlig hønseavler.
Han havde en hane og to høns. De lagde æg, der blev ruget ud og blev til kyllinger ... som så blev til høns ... som lagde æg ... der blev til kyllinger ... som blev til høns, som ... Til sidst havde han rigtig mange høns.
En dag ville Hønse-jens gerne vide, hvor mange høns han havde. Da han var rigtig glad for tal, begyndte han at tælle dem. 1, 2, 3, 4 osv. Det var helt naturligt for ham at tælle, så han kaldte de tal han brugte for DE NATURLIGE TAL.
Hønse-Jens havde mange æg, men næsten ingen penge til at købe mad for. Så han besluttede sig for, at han hver dag ville spise nogle af sine æg. Jens satte sig ned for at regne ud, hvor mange dage han kunne spise æg - indtil der ikke var flere tilbage. han fik et kæmpe problem. Han havde endnu ikke et tal, der var det samme som "ikke flere æg tilbage". Han tænkte i lang tid og fik så en idé. Han opfandt et symbol, der lignede et æg, det kaldte han nul og bestemte, at NUL var det samme som ingenting.
Hønse-Jens var så glad for alle sine tal, at han lavede en pæn kasse, hvor de alle sammen kunne være. Hvis han skulle være helt ærlig, var der ikke plads til dem alle sammen, men der var plads til dem, han skulle bruge. På kassen skrev han "DE HELE TAL"
En aften sad han igen og proppede sig med æg. Han blev så mæt, at han kun lige kunne spise én mundfuld til. Hønse-Jens fór op af stolen, han kunne ikke spise et helt æg, kun et halvt. Hvad skulle han gøre? Det kunne han jo ikke tælle. Han gik længe og var ked af det. Pludselig smilte han, han kunne jo bare bruge brøkerne. Så kunne han nemt skrive "et halvt æg". Han behøvede ikke engang at regne, han skrev bare divisions-stykket ned, uden at regne det ud.
Hønse-Jens forstod nu, at der ikke længere var plads til brøkerne i den gamle kasse sammen med de naturlige tal, så han lavede en ny. Den nye kasse var så stor, at den gamle kasse kunne stå i den, samtidig med at brøkerne havde god plads. På kassen skrev han "DE RATIONALE TAL". 



Download historien her: En historie om tallene

Kommentarer