Tårnet i Hanoi

 

Tårnet i Hanoi

Francois Edouard Anatole Lucas (1842-1891)

Tårnet i Hanoi er et matematisk spil, der blev opfundet af den franske matematiker Edouard Lucas i 1883 og solgt som legetøj. Spillet består af otte diske i forskellig størrelse, der kan flyttes fra en af tre pinde. Diskene er fra spillets start stablet efter størrelse på en pind med den største nederst og den mindste øverst. Det er nu spillerens opgave at flytte alle diskene fra den oprindelige pind til en anden. Eneste betingelse er, at man kun må placere en disk, der er mindre oven på en anden.

Oprindeligt er spillet inspireret af det indiske spil  "Tårnet i Brahma", som havde 64 diske og de samme spilleregler som i "Tårnet i Hanoi". Præsten i Brahma flyttede en disk om dagen. En forudsigelse sagde, at når den sidste disk var flyttet, da ville jorden gå under.

Hvis man regner med, at præsten kunne flytte en disk pr. sekund, ville det tage 264-1 sekunder eller 18.446.744.073.709.551.615 sekunder at spille spillet. Omregnes det til år, ville det tage præsten 585 milliarder år at fuldføre spillet. Da vores univers kun er ca. 13 milliarder år gammelt, svarer det til 45 gange universets alder.



Download aktiviteten her: Tårnet i Hanoi

Kommentarer