Temperatur - Fahrenheit, Celsius og Kelvin

 

Denne aktivitet handler om de to temperaturskalaer, vi bruger til dagligt nemlig Celsius-skalaen, oC og Fahrenheit-skalaen, oF.

En tredje skala er Kelvin-skalaen, hvor vand fryser ved 273,15 oK, og koger ved 372,15 oK. Denne skala bruges fortrinsvis inden for den naturvidenskabelige forskerverden. Den er defineret ud fra Boltzmanns konstant, og hører til Si-enhederne.

Temperatur er et mål for energi, og kan beskrives som et tal for, hvor hurtigt molekylerne i det man måler, bevæger sig. Det absolutte nulpunkt, hvor al bevægelse er ophørt, er defineret til 0 oK. Det absolutte nulpunkt er derfor den teoretiske lavest mulige temperatur. I Celsius-skalaen svarer det til -273,15 oC.

Fahrenheit-skalaen blev opfundet i 1736 af den tyske opfinder af termometeret Gabriel Daniel Fahrenheit.


I 1742 beskrev den svenske fysiker Andres Celsius en skala, hvor vand frøs ved 100 grader, og kogte ved 0 grader. Skalaen blev i 1747 vendt om af den svenske fysiker Martin Strömer.

 

I Celsius-skalaen og Fahrenheit-skalaen fryser vand ved henholdsvis 0 oC og 32 oF, og vand koger ved henholdsvis ved 100 oC og 212 oF.

Det betyder, at temperaturen fra vands frysepunkt til kogepunktet stiger med 100 på Celsius-skalaen og 180 på Fahrenheit skalaen (212 – 32 = 180).

 

Beskriv, hvordan du kan omregne en temperatur fra Celsius til Fahrenheit.

Beskriv, hvordan du kan omregne en temperatur fra Fahrenheit til Celsius.

Lav funktioner, der passer til dine beskrivelser.

 

Temperaturen på billedet er målt i Celsius. Hvad ville temperaturen være, hvis den blev målt i Fahrenheit?


Download aktiviteten her: Temperatur - Fahrenheit, Celsius og Kelvin

Kommentarer