Bølger i jordens indre - L-bølger

P-bølger og S-bølger opstår under et jordskælv. De flydende og faste stoffer bestemmer, hvordan bølgerne opfører sig. Selve den energi, der bliver udløst, kan forplante sig rundt om jorden og igennem jorden. Seismologerne kalder bølgerne for P-bølger og S-bølger. P-bølgen er den, der kommer først. P-bølger kaldes også for primære bølgen, mens S-bølgen kaldes for sekundær bølgen. S-bølgen kommer senere end P-bølgen, fordi den er langsommere.

 P-bølger er længdebølger. De kan bevæge sig igennem flydende og faste stoffer. De bevæger sig med en hastighed på 6 til 11 km i sekundet.

S-bølger er tværbølger. De kan bevæge sig igennem faste stoffer, men ikke igennem flydende væsker. S-bølgerne kan derfor ikke bevæge sig igennem den flydende del af jordens indre. Det betyder, at der ikke registreres S-bølger fra et jordskælv, der er foregået på den modsatte side af jordkloden. Dette forklarer, at en del af jordens indre er flydende. De bevæger sig med en hastighed på 4 til 7 km i sekundet. P-bølger i den flydende del af jordens indre kan udløse S-bølger i den faste del af jordens indre.

 

Den sidste bølgetype er overfladebølgerne. Det er dem, der skaber de største skader på jordoverfladen. De kaldes også for L-bølger. Det er de langsomste. Overfladebølgerne består af flere typer af bevægelser. Samtidig med at de bevæger sig op og ned frem og tilbage, rykker de også overfladen fra side til side.

Du skal i denne aktivitet opleve, hvordan L-bølgerne udbreder sig. De er svære at gengive, men prøv alligevel. Måske får du en forståelse for, hvorfor L-bølgerne er så ødelæggende.


 

Download aktiviteten her: Bølger i jordens indre - L-bølger

Kommentarer