Temperatur - lav et termometer

Temperatur

Lav et termometer

I mange forsøg har du brug for et termometer, og du kommer ikke uden om at købe et. Sørg for at købe et hvor du som minimum kan måle fra -25oC til 100oC så er du godt dækket ind. Der sælges termometre til "natur" brug. De er ofte beskyttet af en plastik-emballage, så de ikke knækker.
Et forhold er afgørende, når du skal forstå temperatur - molekylehastighed - og det faktum, at stoffer (f.eks. luft, vand, jern, træ...) fylder mere / udvider sig, når de er varme, end når de er kolde. Alt sammen fordi molekylerne sparker og skubber mere til hinanden, jo mere energi de har.
Når du måler temperaturen med et termometer, måler du i virkeligheden gennemsnits hastigheden på de molekyler, det stof du måler, består af. Når væsken i termometeret bliver varmere, stiger det opad, fordi molekylehastigheden øges i termometer-væsken. Det gør, at væsken udvider sig, og væsken bliver presset op.
Du skal i dette forsøg selv lave en temperatur-måler, og selv gøre nogle erfaringer med de forhold jeg har beskrevet ovenover




Download aktiviteten her: Termometer - lav et termometer

Kommentarer