Kemisk analyse - monosakkarid (kulhydrat)

Kemisk analyse

Monosakkarid og disakkarid (kulhydrat)

Man taler også om simple kulhydrater (mono- og disakkarider), og komplekse kulhydrater (polysakkarider). Jo mere simpelt et kulhydrat er opbygget, jo hurtigere bliver det nedbrudt og optaget i kroppen. Det hænger sammen med, at monosakkariderne kan optages direkte fra tarmen, mens polysakkariderne først skal spaltes af enzymer i munden til kortere kæder og derefter i tarmen i flere omgange.

Derfor kalder man også de simple kulhydrater for "hurtige" og de komplekse for "langsomme", da det rent biokemisk tager længere tid at nedbryde og optage komplekse kulhydrater. Det er også derfor man bliver hurtigere sulten igen, hvis man spiser chokolade, der indeholder flere af de hurtige monosakkarider, end hvis man spiser kartofler.


I denne aktivitet skal du lære hvordan du analyserer en prøve for monosakkarider.



Download aktiviteten her: Kemisk analyse - monosakkarid

Kommentarer