Kemisk analyse
Monosakkarid og disakkarid (kulhydrat)
Man taler også om simple kulhydrater (mono- og disakkarider),
og komplekse kulhydrater (polysakkarider). Jo mere simpelt et kulhydrat er
opbygget, jo hurtigere bliver det nedbrudt og optaget i kroppen. Det hænger
sammen med, at monosakkariderne kan optages direkte fra tarmen, mens
polysakkariderne først skal spaltes af enzymer i munden til kortere kæder og
derefter i tarmen i flere omgange.
Derfor kalder man også de simple kulhydrater for "hurtige" og de komplekse for "langsomme", da det rent biokemisk tager længere tid at nedbryde og optage komplekse kulhydrater. Det er også derfor man bliver hurtigere sulten igen, hvis man spiser chokolade, der indeholder flere af de hurtige monosakkarider, end hvis man spiser kartofler.
Derfor kalder man også de simple kulhydrater for "hurtige" og de komplekse for "langsomme", da det rent biokemisk tager længere tid at nedbryde og optage komplekse kulhydrater. Det er også derfor man bliver hurtigere sulten igen, hvis man spiser chokolade, der indeholder flere af de hurtige monosakkarider, end hvis man spiser kartofler.
I denne aktivitet skal du lære hvordan du analyserer en
prøve for monosakkarider.
Download aktiviteten her: Kemisk analyse - monosakkarid
Kommentarer