Proteinfordøjende enzym - bromelain

 Bromelain er et enzym, som blandt andet findes i ananas. Enzymet er meget god til at fordøje proteiner.

Gelatine er lavet af animalske proteiner. Når du tilsætter vand til din gelatine, dannes der lange proteinkæder. Vandet bliver fanget i kæderne, og gør væsken til et lidt fast stof. Enzymet fordøjer proteinet og kæden kollapser så gelatinen bliver vandig igen.

Bromelain bliver i industrien brugt som kødmørningsmiddel.

 

Du skal i denne aktivitet undersøge forskellige frugter, bær m.m. om de indeholder enzymet bromelain.


På illustrationen er der brugt kirsebær, vindruer og ananas. Ananas indeholder enzymet bromelain, og gelatinen bliver ret hurtigt flydende. Det hjælper lidt på processen, hvis man i forberedelsen moser ananasen lidt, så saften flyder. 

Af andre frugter der også indeholder bromelain, kan nævnes, kiwi, ingefær, mango og figner.


Download aktiviteten her:

Proteinfordøjende enzym - bromelain

Kommentarer